Trump zes uur verhoord over vermeende fraude, stuurt tijdens verhoor verklaring uit dat hij zwijgt

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft na ongeveer zes uur het kantoor verlaten van procureur-generaal Letitia James in New York. Hij werd daar woensdag onder ede verhoord over vermeende fraude door The Trump Organization.

RedactieBron: ANP

Nog tijdens het verhoor bracht Trump een verklaring naar buiten waarin hij aangaf geen vragen te zullen beantwoorden. Hij zegt zich op zijn zwijgrecht te beroepen, omdat hij vindt dat het onderzoek politiek gemotiveerd is.

„Ik weigerde de vragen te beantwoorden op basis van de rechten en privileges die aan elke burger worden verleend op basis van de grondwet van de Verenigde Staten”, aldus Trump in zijn verklaring. Volgens hem heeft hij geen andere keus vanwege de wat hij noemt „heksenjacht” tegen hem van onder anderen advocaten, aanklagers en de media.

Twee bronnen bevestigen aan The New York Times dat de oud-president daadwerkelijk heeft gezwegen.

James wil weten of The Trump Organization de waarde van vastgoed verkeerd heeft opgegeven voor onder meer belastingvoordelen en hogere leningen. Het zwijgen van Trump hoeft overigens niet zonder gevolgen te blijven. Mocht het onderzoek leiden tot een proces dan kan de jury dat meewegen.

Vervolging

Omdat het gaat om een civiel onderzoek kan Trump in deze zaak niet strafrechtelijk worden veroordeeld. Wel lopen er andere onderzoeken tegen Trump die tot een strafrechtelijke vervolging kunnen leiden.

Naast Trump zijn volgens een bron van persbureau Reuters ook zijn kinderen Donald Trump Jr. en Ivanka Trump in de zaak verhoord. Het is niet bekend of zij wel vragen hebben beantwoord. De drie hadden tevergeefs geprobeerd de dagvaardingen via de rechter nietig te laten verklaren. Trumps afspraak met James stond eigenlijk gepland in juli, maar werd verzet vanwege de dood van Trumps voormalige echtgenote Ivana Trump.

Eigen sociale netwerk

Trump liet op zijn eigen sociale netwerk Truth Social al weten dat hij vond dat zijn „geweldige bedrijf en ik van alle kanten worden aangevallen.” De New Yorkse procureur-generaal meent dat meer dan drie jaar onderzoek bewijs heeft opgeleverd dat The Trump Organization de waarde van bezittingen verkeerd heeft opgegeven om ervan te profiteren.

Het verhoor van Trump kwam enkele dagen na een inval van de federale recherche FBI in zijn resort Mar-a-Lago, vermoedelijk in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die zijn meegenomen uit het Witte Huis. De oud-president heeft via zijn platform zijn wantrouwen uitgesproken over het onderzoek ter plaatse.

Lees ook: Betekent FBI-huiszoeking het einde van politieke carrière Donald Trump?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal