‘Foto’s tonen acht verwoeste vliegtuigen op Krim, Russische lezing ontkracht’

Een Russische Su24 op archiefbeeld. © EPA

Door de explosies dinsdag op een Russisch militair vliegveld op de Krim zijn zeker acht gevechtsvliegtuigen verwoest. Een analyse van satellietfoto’s door The New York Times ontkracht de officiële Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is.

RedactieBron: ANP

Het bedrijf Planet Labs maakte een paar uur voor de explosies een foto van het vliegveld in Novofedorivka, vlakbij de Zwarte Zee, en nog een op de dag erna. Op de tweede foto zijn volgens The New York Times drie kraters te zien, die wijzen op drie aparte explosies. Ook de manier waarop het puin is verspreid laat zien dat er meer dan één explosie is geweest, schrijft de krant. Acht Su-24- en Su30-gevechtsvliegtuigen die op de eerste foto zichtbaar zijn, zijn op de tweede foto verwoest. Twee gebouwen in de buurt van de vliegtuigen zijn eveneens vernietigd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïne heeft officieel niet bevestigd achter de explosies te zitten, waarbij volgens de lokale Russische autoriteiten ook een dode en verschillende gewonden vielen. Maar president Volodimir Zelenski suggereerde woensdagavond in zijn dagelijkse toespraak dat de basis is aangevallen. Hij zei dat de Russische luchtmacht op de Krim in één dag negen vliegtuigen is kwijtgeraakt.

Een anonieme militaire functionaris zei tegen The New York Times dat Oekraïense commando’s en verzetsstrijders verantwoordelijk zijn. Zij zouden een aanval hebben uitgevoerd met „een wapen dat van exclusief Oekraïense makelij” is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Russische militair expert speelt open kaart: ‘De toestand aan het front wordt dramatisch’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal