Zeven landen helpen Frankrijk bij bestrijden bosbranden

Brandweerlieden uit zeven landen helpen in het zuidwesten van Frankrijk bij het bestrijden van een grote bosbrand in het departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux. President Emmanuel Macron bedankt Duitsland, Polen, Griekenland, Roemenië en Oostenrijk voor de hulp die is aangeboden. Zweden en Italië hielpen eerder al. De EU heeft inmiddels op verzoek van Frankrijk, via het Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU), vier blusvliegtuigen vanuit Griekenland en Zweden naar het land gestuurd.

RedactieBron: ANP

Door de brand is al meer dan 6800 hectare bos in vlammen opgegaan. Meer dan 10.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Zeventien huizen zijn verwoest door de brand.

De brandweerlieden uit Duitsland komen uit de twee deelstaten die aan Nederland grenzen, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Naar verwachting kunnen de Duitsers donderdagavond beginnen met blussen. Het is de tweede keer dat Duitse brandweerlieden een ander Europees land helpen na een verzoek via de Europese Unie. In 2019 hielpen Duitsers op het Griekse schiereiland Peleponnesos.

De lokale autoriteiten spraken tijdens een persconferentie van een zwaar gevecht tegen het vuur dat de brandweer „telkens weer weet te verrassen”. „Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt”, zei een woordvoerder tegen het Franse Sud Ouest over de brand.

Geen enkele burger is bij de brand gewond geraakt en de autoriteiten hameren erop dat „het redden van mensenlevens de prioriteit heeft”. Wel liepen bij de bestrijding van de brand meerdere brandweerlieden verwondingen op. Een is er ernstig aan toe, met brandwonden op benen en in het gezicht.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en premier Élisabeth Borne bezochten donderdagochtend de regio waar de brand woedt. Daar spraken ze onder meer met de burgemeester. Darmanin zei eerder dat hij denkt dat de brand door criminelen is aangestoken. In juli woedde in het gebied ook een enorme bosbrand. Toen verbrandde 21.000 hectare bos en moesten bijna 37.000 mensen worden geëvacueerd.

Door de bosbrand is sinds woensdag ook de snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye. Die blijft tot zeker 14 augustus gesloten.

Lees ook: Spelen met vuur: Nederland mist structurele aanpak natuurbrandbeheersing

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal