Bondschuttersfeest Mechelen zondag afgelast vanwege voorspelde hitte

De schietwedkamp op zaterdag gaat wel door. Schutters kunnen paraplu’s gebruiken tegen de zon. © John Peters

Het 255e Bondschuttersfeest van de Rooms Katholieke Zuid- Limburgse Schuttersbond (RKZLSB), dat aanstaande zondag zou plaatsvinden in Mechelen, gaat niet door. Andere activiteiten in het weekeinde gaan wel door.

Paul van Gageldonk

Dat hebben de organisatoren besloten vanwege de voorspelde warme weersomstandigheden.

De RKZLSB besloot, naar eigen zeggen met pijn in het hart, tot de afgelasting na overleg met de twee andere betrokken partijen, de Schutterij Sint Sebastianus Mechelen en de gemeente Gulpen-Wittem. Er worden zondag in het gebied temperaturen verwacht van boven de dertig graden. De persoonlijke gezondheid van alle deelnemers en bezoekers dient voorrang te hebben, zo benadrukken de organiserende partijen. „Extra sneu”, zegt Ger Eussen, secretaris van de RKZLSB. „Het had het eerste schuttersfeest in Mechelen sinds de coronatijd moeten worden.”

Het besluit houdt in dat alle voor zondag geplande activiteiten, zoals de ontvangst, de presentatie van de deelnemende partijen, de optocht met défilé en de mars- en exercitiewedstrijden, geen doorgang zullen vinden.

Lees ook: Schutterij Mechelen viert 365-jarig bestaan met groot feest

Alle overige door Schutterij Sint Sebastianus geplande activiteiten, gaan wel door. Dat zijn de bingoavond op vrijdag en de schietwedkamp om het Bondskampioenschap, het erekruisschieten, een dag later. „Die wedkamp vormt geen groot probleem bij de hitte”, licht Eussen toe. „Want de schutters kunnen paraplu’s gebruiken tegen de zon.” Op zowel de vrijdag en de zaterdag zal de organisatie extra voorzorgsmaatregelen treffen om de hittegolf het hoofd te kunnen bieden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal