Video: Brand op Brunssummerheide onder controle, gebied ter grootte van voetbalveld verloren gegaan

Brand op Brunssummerheide gaat gepaard met flinke rookontwikkeling. © Orange Media

Brunssum -

De brand op de Brunssummerheide die donderdagavond uitbrak is onder controle. Een dag later werd rond 08.00 uur het sein brand meester gegeven. Een gebied ter grootte van een flink voetbalveld is verloren gegaan.

Redactie

De brandweer is de hele nacht in de weer geweest om de brand helemaal onder controle te krijgen. De brandweer blijft wel aanwezig om de situatie in de gaten te houden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De hulpdiensten werden donderdag even voor 19.00 uur gealarmeerd. De brandweer rukte met meerdere korpsen uit Zuid-Limburg uit om het vuur te bestrijden. Vanwege de droogte was er een groot risico op uitbreiding van de brand, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

 © Bas Quaedvlieg

Ondergronds

Volgens een woordvoerder van de brandweer was het vuur rond 21.00 uur „redelijk onder controle”. De bluswerkzaamheden namen echter nog enige tijd in beslag. De brandweer moest vooral de ondergrondse brandhaarden bestrijden omdat het vuur diep in de grond zat.

 © Bas Quaedvlieg

Brandweerlieden hebben de hele nacht geblust op de Brunssummerheide. De brand woedde volgens de woordvoerder in een gebied van ongeveer 150 bij 150 meter. „De brand is onder controle en breidt niet meer uit”, zegt de woordvoerder van de brandweer. „Maar het vuur zit heel diep in de grond.

Drones

Er is een dronesteam ingezet. Drones met warmtebeeld camera’s vliegen boven het gebied om te zien waar het vuur in de grond zit. Zo kan gericht worden nageblust. Dat gaat zeker nog uren duren. Probleem is om voldoende bluswater op de plek diep in de hei te krijgen. Water moet van de ene tankwagen op de andere worden overgepompt. Het is nu zaak te zorgen dat het vuur niet weer oplaait.”

 © Orange Media

Boswachter

De plek waar de brand ontstond was moeilijk te bereiken voor de brandweer en dus was het lastig om de vlammen te bedwingen. Een boswachter heeft de hulpdiensten naar de juiste locatie moeten leiden.

De brand op de Brunssummerheide ging gepaard met flinke rookontwikkeling. Mensen hebben het advies gekregen om weg te blijven uit het natuurgebied en de hulpdiensten hun werk te laten doen.

Forse rookontwikkeling bij de heidebrand in Brunssum. © Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Tweede natuurbrand

Eerder op de avond ging het ook al mis in Einighausen, waar aan de Boschweg een forse natuurbrand ontstond. Bij deze brand kwam ook veel rook vrij. Omstreeks zeven uur was de brand onder controle.

Lees ook: Veel rookontwikkeling bij flinke brand in Einighausen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal