Turnster Naomi Visser grijpt naast medaille op meerkamp bij EK; Nederland plaatst zich als zesde voor landenfinale

Naomi Visser. © ANP / EPA

Naomi Visser is er bij de Europese kampioenschappen turnen in München niet in geslaagd een medaille te veroveren op de meerkamp.

Redactie

De 20-jarige Zuid-Hollandse stond na drie subdivisies nog eerste, maar zag in de vierde en laatste startgroep vijf turnsters haar passeren. Het goud was voor de Italiaanse Asia D’Amato met een score van 54,732. Op het podium werd zijn vergezeld door de Britse Alice Kinsella (zilver) en de tweede Italiaanse, Martina Maggio (brons).

Ook de Française Carolann Heduit en de Belgische Lisa Vaelen hadden een betere score dan Visser, die vroeg in de middag was uitgekomen op 53,265.

De Nederlandse turnsters kwalificeerden zich als zesde voor de landenfinale, die zaterdag wordt gehouden. Naast Visser kwamen Vera van Pol (Tungelroy), Tisha Volleman, Sanna Veerman en Shadé van Oorschot in München in actie. Zij kwamen tot een totaalscore van 155,464. De Italiaanse vrouwen kwalificeerden zich als eerste: 165,162. Van Pol werd individueel zestiende, Volleman achttiende.

Visser had vroeg in de middag een score neergezet die voor veel turnsters te hoog gegrepen bleek. Maar ze wist ook dat met name in de avond de grootste concurrentes in actie zouden komen. „Ik ben erg tevreden met de wedstrijd”, zei ze, nog onwetend over het eindresultaat. „Ik denk dat ik een goede uitgangspositie heb.” Visser, die nu nog traint in Heerenveen maar zich na de EK aansluit bij de trainingsgroep rond de familie Wevers, had de eerste Nederlandse turnster kunnen worden met een allroundmedaille op een EK sinds Verona van de Leur (zilver) in 2002.

Visser blijft wel kanshebster voor een toestelmedaille. Op elk toestel komen zondag de beste acht turnsters uit de kwalificaties in actie. Op brug moest ze met een score van 14,266 alleen D’Amato voor zich dulden: 14,566. Op vloer kwam ze tot de (gedeeld) derde score: 13,633. Op dit onderdeel was Maggio (13,833) in de kwalificaties de beste. Volleman is met een score van 13,000 tweede reserve voor de finale.

De wedstrijd in München is de eerste waarbij de vrouwen uitkomen onder leiding van de nieuwe bondscoach Jeroen Jacobs.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal