Schiphol en Eindhoven Airport gaan kosten gedupeerde reizigers wegens zomerchaos vergoeden

 © ANP

Schiphol en Eindhoven Airport gaan de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op de vliegvelden hun vlucht hebben gemist. Dat zijn de luchthavens overeengekomen met de Consumentenbond en het Omroep Max-programma Max Vakantieman.

Redactie

Reizigers kunnen onder meer een vergoeding aanvragen voor de kosten die ze hebben gemaakt bij het omboeken van een vlucht. Dat kan ook gaan om uitgaven aan bijvoorbeeld maaltijden of drinken tijdens het wachten op een latere vlucht.

Ook wil Eindhoven Airport gestrande reizigers compenseren voor kosten die ze hebben gemaakt als ze met een ander vervoermiddel naar hun bestemming zijn gereisd. Extra uitgaven om opnieuw naar de Brabantse luchthaven of een ander vliegveld te reizen vallen ook onder de regeling. Net als op Schiphol kampte Eindhoven Airport de afgelopen maanden geregeld met personeelstekorten. Daardoor ontstonden op drukke dagen soms rijen tot ver in de buitenlucht.

Lees ook: Brussels Airport profiteert van boekingen Nederlandse reizigers

Compensatie

Vooralsnog kunnen reizigers financiële compensatie aanvragen voor kosten gemaakt tussen 23 mei en donderdag 11 augustus. Daar hebben ze recht op als ze minstens 2,5 uur voor vertrek aanwezig waren op het vliegveld en toch hun vlucht misten. Gedupeerde passagiers hebben tot en met 30 september om een verzoek in te dienen. Reizigers die al om compensatie hebben gevraagd, hoeven dat niet nog een keer te doen.

Reizigers van wie de vlucht werd geannuleerd worden volgens Europese regels al schadeloos gesteld door de luchtvaartmaatschappij. Schiphol wilde eventuele gevolgschade voor deze reizigers niet vergoeden omdat de reden van annulering vaak onduidelijk is, geeft de Consumentenbond aan.

’Massaclaim blijkt niet nodig’

De bond is desondanks niet ontevreden. „We dachten eerst aan een massaclaim, maar dat is niet nodig gebleken. In eerste instantie hield Schiphol het helemaal af, maar nu hebben we toch afspraken kunnen maken. We zijn blij dat er voor veel consumenten een regeling is getroffen”, laat een woordvoerster van de Consumentenbond weten.

Lees ook: Woede en verbijstering om aanhoudende rijen Schiphol: ‘Regel wat en los die chaos op’

Schiphol zal de regeling zelf afhandelen. De Consumentenbond en Omroep Max evalueren die na afloop. „Maar als er mensen onterecht worden afgewezen, dan zullen die signalen ons al wel eerder bereiken en kunnen we in gesprek.”

De regeling loopt nu tot en met 11 augustus. Als er daarna nog problemen ontstaan, dan gaat de Consumentenbond opnieuw met Schiphol in overleg. De luchthaven zelf kon nog niet direct inhoudelijk reageren. Ook de geschatte kosten van de afspraken voor Schiphol zijn daardoor niet direct duidelijk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal