Dierenpolitie waarschuwt voor hittestress bij dieren; hier moet je op letten

 © ING Image

Maastricht -

Dierenpolitie Limburg wijst mensen – gezien de tropische temperaturen – via social media op de symptomen van hittestress bij dieren.

Redactie

Tijdens deze warme dagen is het zaak ook de beestjes goed in de gaten te houden. Hittestress kan gevaarlijk zijn en uit zich onder meer door kwijlen, (overmatig) hijgen, apathisch gedrag, donkere kleuren van de slijmvliezen en zelfs slap- of bewusteloosheid.

Honden

Om oververhitting te voorkomen, kunnen hondeneigenaren zelf één en ander doen en in sommige gevallen laten. Zo kan het bevochtigen van de voetzolen en oren voor verkoeling zorgen. Daar staat tegenover dat wandelen over heet asfalt geen goed idee is, aangezien honden via de voetzolen juist warmte afvoeren. Dat doen ze overigens ook door te hijgen. Verder is het van belang dat de hond altijd een schaduwplek kan opzoeken en genoeg te drinken heeft. In de handel zijn bovendien koelmatjes en extra stevige badjes verkrijgbaar. Goedkoop alternatief voor een koelmat: bevochtig een handdoek en leg deze even in de vriezer.

Lees ook: Tropische hitte op komst, zo zorg je ervoor dat je huisdieren niet oververhit raken

Melding maken

Wie onverhoopt een dier tegenkomt dat aan hittestress lijdt of met deze hitte bijvoorbeeld in een auto is achtergelaten, kan contact opnemen met de dierenpolitie via 144. Voor landbouwdieren zonder beschutting kan men terecht op www.nvwa.nl. Bij uiterste nood kun je bellen met 112.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal