Brandweer in Frankrijk vecht met man en macht tegen reeks gigantische bosbranden

Deze foto van de brandweer toont brandweerlieden die een brand bestrijden nabij Saint-Magne, ten zuiden van Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk. © AP

De brandweer in Frankrijk vecht tegen een hele reeks bosbranden, ook in de bij Nederlanders uiterst populaire streek Ardèche. Ongeveer 250 brandweerlieden zijn in het zuidelijke departement ingezet om een vlammenzee bij Lagorce te bestrijden.

Redactie

Ongeveer 600 mensen moesten uit voorzorg worden geëvacueerd, onder wie 300 vakantiegangers van de campings Silhols en Chadeyron. Zij konden inmiddels terugkeren. De brand is nog niet bedwongen, ondanks de inspanningen van de brandweer die de hele nacht heeft gevochten tegen de vlammen, melden regionale media. De Lagorce-brand verwoestte al ruim 300 hectare kreupelhout en dennenbossen. Drie brandweerlieden raakten gewond.

10.500 voetbalvelden

Over de enorme brand in het westelijke departement Gironde (met Bordeaux als hoofdstad) melden de autoriteiten dat de vlammenzee niet wezenlijk is uitgebreid. Ook hier wordt dag en nacht gestreden tegen het verwoestende vuur, dat inmiddels 7400 hectare in de as heeft gelegd. Dat is een oppervlakte van ruim 10.500 voetbalvelden. Vorige maand gingen hier al ruim 20.000 hectare in rook op. In Hostens zijn 10.000 mensen sinds dinsdag uit voorzorg geëvacueerd. Inmiddels schoten zes landen te hulp.

In het oostelijke departement Jura aan de grens met Zwitserland staat de natuur op zeker twee plekken in brand. In de nacht waren 150 brandweerlieden actief om de vuren in Rupt en Cornod te bestrijden.

Lees ook: Video: Brand op Brunssummerheide onder controle, gebied ter grote van voetbalveld verloren gegaan

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal