Belvends Burgerbos komt van de grond: de eerste bomen kunnen besteld worden

De plek waar het bos gaat verrijzen. © Aktief Greun Belvend

Belfeld -

De eerste dertig bomen voor het Belvends Burgerbos kunnen worden besteld. De eerste plantdag is al volgeboekt.

Marcel van Lier

Belfeldenaren kunnen op het perceel aan de Soersbeekweg aan de rand van het dorp een boom planten om een bijzondere gebeurtenis te vieren of gedenken, zoals de geboorte van een (klein)kind, een verjaardag, een huwelijk, een jubileum of het overlijden van een dierbare. Zo ontstaat een parkbos vol bomen met een verhaal, die worden verzorgd en onderhouden door degenen die ze hebben geplant.

Het initiatief is afkomstig van Aktief Greun Belvend, een werkgroep die de flora en fauna in en om het dorp een impuls wil geven en inwoners wijst op het belang van duurzaamheid en biodiversiteit. Het eerste grote project was de aanleg van de naastgelegen vlindertuin. Met het Burgerbos wil de werkgroep niet alleen nieuwe natuur realiseren, maar ook de sociale cohesie in Belfeld bevorderen. Het moet een plek worden waar mensen samen komen.

Vruchtdragend

In het bos komen uitsluitend vruchtdragende bomen. Er kan worden gekozen uit vijf soorten: appelboom, kersenboom, perenboom, pruimenboom of walnotenboom. Een boom kost 80 euro. Daar komt een jaarcontributie van 15 euro bij om Vriend van het Burgerbos te worden. Hiermee wordt het onderhoud betaald. Voor 25 euro kan bij de boom een bordje met een zelfgekozen tekst worden geplaatst.

Er zijn twee plantdagen gepland, op 5 en 19 november. Dit wordt in 2023 en 2024 herhaald. Elke keer komen er vijftien bomen bij. Een bestelformulier is aan te vragen via mail. Wie het eerst komt, het eerst maalt; de eerste plantdag is al volgeboekt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal