Guardian: bouw enorme Britse autoaccufabriek ligt vrijwel stil

 © De Limburger

Blyth
ANP

De bouw van een enorme fabriek voor accu’s van elektrische auto’s in het Britse Blyth is vrijwel tot stilstand gekomen, nadat de Britse regering er tientallen miljoenen ponden belastinggeld in investeerde. Dat meldt The Guardian op basis van gelekte documenten waarover de krant beschikt.

Het werk aan de bouw van de fabriek – eigendom van de Britse accu- en batterijontwikkelaar Britishvolt – ligt stil tot februari, om zo de uitgaven te beperken. Volgens Britishvolt en de hoofdaannemer van de bouw betreft de bouwstop slechts enkele delen van het project. De definitieve ontwerpen voor die delen van de fabriek worden namelijk in oktober verwacht.

Een projectleider van Britishvolt vertelde The Guardian dat de werkzaamheden nog altijd doorgaan, maar dat sommige aannemers zijn vertrokken omdat hun werk was afgerond. Volgens de projectleider loopt Britishvolt zelfs voor op schema. Eventuele vertragingen zouden slechts een „vrij kleine” financiële impact hebben, en het project niet in gevaar brengen.

Het bedrijf mikt in de tussentijd op geld uit een volgende investeringsronde. Volgens het bedrijf kan er uiteindelijk 1,7 miljard pond (2 miljard euro) vrijkomen, een aanzienlijk deel van de 3,8 miljard pond (4,5 miljard euro) die in totaal nodig is. Het geld wordt echter niet in één keer uitbetaald, maar op basis van behaalde doelen.

De Britse regering ziet accufabrieken als een essentieel onderdeel voor het behoud van grootschalige autoproductie in het land. Zo bevestigde de Britse minister van Economische Zaken vorige maand dat de fabriek in Blyth in het noordoosten van Engeland al tientallen miljoenen aan staatssteun had ontvangen. Verwacht wordt dat de Britse overheid de fabriek een belangrijke geldinjectie zal geven, ook om andere investeerders gerust te stellen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal