Binnenvaartbedrijf vervoert geen containers over groot deel Rijn

 © ANP

Duisburg -

Het binnenvaartbedrijf Contargo kan door lage waterstanden geen containers meer vervoeren over een groot deel van de Rijn in Duitsland. Bij het plaatsje Kaub zakt het waterpeil waarschijnlijk tot onder de 40 centimeter, waardoor de schepen van de containervervoerder niet meer veilig kunnen varen over het gedeelte van de rivier tussen Bonn en Basel.

ANP

Het Duitse bedrijf, dat ook een kantoor in Zwijndrecht heeft, vervoert jaarlijks zo’n twee miljoen containers vanuit West-Europese zeehavens naar Duitsland en andere bestemmingen verder landinwaarts. Het bedrijf vormt daarmee ook een link tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en het Europese achterland.

Contargo meldt dat het een deel van de containers nu via het spoor wil vervoeren, maar de capaciteit is hier lang niet groot genoeg om alles te vervoeren. Klanten die de kosten voor de vertraging op het bedrijf willen verhalen, krijgen alvast nul op het rekest. Contargo zegt bij waterstanden onder een bepaalde grens niet aansprakelijk te zijn voor vertragingen.

Door de lage waterstanden is het goederenvervoer via de binnenvaart al langer lastig. Schepen kunnen minder vervoeren om niet te diep te liggen. Ook moeten kleinere schepen vaker heen en weer varen, waardoor de totale beschikbare laadruimte voor vervoer over rivieren en kanalen schaars is.

De druk op de Nederlandse binnenvaart was al groot, zo waarschuwde de branche onlangs. Een deel van de vloot grote binnenvaartschepen is aan Oost-Europese bedrijven verkocht om Oekraïens graan te vervoeren. Daarnaast is de vraag naar kolen in Duitsland door de hoge gasprijs zo hoog dat er minder ruimte is om per schip andere goederen te vervoeren. Ook zijn internationale logistieke ketens nog altijd verstoord door de coronapandemie, die er bijvoorbeeld nog altijd voor zorgt dat veel containers niet op de plekken staan waar ze het hardst nodig zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal