Bescherming tegen de zon is een ‘hot’ thema op basisscholen in Parkstad

 © Zuyderland MC

Heerlen -

Op diverse basisscholen in Parkstad is een initiatief gestart om jonge kinderen wegwijs te maken in de fabels en feiten rondom de zon en het smeren.

redactie

Gitte Snijders, huisarts in Landgraaf, maakt deel uit van een preventie-klankbordgroep, met verschillende medici uit de regio. „Voorkomen is immers beter dan genezen”, verzekert zij. Melanomen (agressieve vormen van huidkanker) hebben volgens haar minder kans zich te ontwikkelen als je al op jonge leeftijd goed smeert tegen de zon.

Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt zelfs de kans op het krijgen van een melanoom op latere leeftijd. „Mijn eigen kinderen krijgen ook een tube zonnebrandcrème mee naar school”, vertelt de huisarts. „Altijd. Voor het geval het toch onverwachts zonnig wordt. Dan hebben ze in ieder geval overal de mogelijkheid om te smeren.”

Altijd een flesje in de tas

Heel herkenbaar voor Manon Ernst, dermatoloog in Zuyderland. Via haar twee jonge kinderen krijgt ze mee dat preventie tegen de schadelijke gevolgen van de zon, een serieus thema is op de basisscholen in de buurt. „Het gaat al best goed en iedereen is er behoorlijk mee bezig. Als dermatoloog zet ik me daar ook graag voor in. Laten we er met zijn allen een gewoonte van maken om te smeren wanneer dat nodig is. Het KWF doet dat ook via ‘slim met de zon’ en www.smeerjein.nl.”

Misvattingen wegnemen vindt ook Ernst uiterst belangrijk: „Als ik mensen hoor zeggen dat zonnebrandcrème schadelijk is voor je huid in plaats van dat het zou beschermen, dan schrik ik. Het is natuurlijk onzin, maar wel gevaarlijk zodra mensen dit daadwerkelijk geloven.”

De dermatoloog pakt de feiten er maar nog eens bij: één op de vijf mensen krijgt huidkanker. Daarom zeg ik altijd: op zonnige dagen (met factor 30 of 50), driemaal per dag smeren. En je wordt er echt nog wel bruin van. Overigens heb je binnen 15 minuten al voldoende vitamine D aangemaakt voor de hele dag.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal