Nederlandse bedrijven als Sif en VDL zien kansen door klimaatwet president Biden

 © ANP

Roermond
ANP

Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven als Sif Roermond, VDL en Arcadis.

Het wetgevingspakket omvat in totaal 430 miljard dollar. Tot 2030 is zo’n 370 miljard dollar daarvan beschikbaar voor investeringen in het klimaat.

SIF, bouwer van stalen funderingspalen voor offshore windparken, noemt de wet een „grote sprong voorwaarts” en verwacht aan de oostkust van de VS actief te kunnen worden. „Daar zijn de ambities groter dan wat er tot op heden in Europa is geïnstalleerd aan windmolenparken in totaal”, zegt topman Fred van Beers.

Ook wacht de VS nog een „grote opgave” in de uitrol van de infrastructuur voor elektrische auto’s. Arcadis werkt hiervoor al samen met grote energiebedrijven in de VS.

Van het totaalbedrag verwacht Arcadis dat een kwart relevant is voor Nederlandse bedrijven. „Denk ook aan chipmachinemaker ASML en autofabrikant VDL, die in dat hele klimaatcluster bezig zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal