Schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

 © ANP / AFP

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken tijdens een optreden in de staat New York. De 75-jarige schrijver werd aangevallen op het podium tijdens een evenement waar hij zou worden geïnterviewd.

Redactie

Rushdie zou een openbaar optreden geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Vanuit het publiek stormde een man het podium op en viel Rushdie en de interviewer aan, zo meldt de politie. ,,Hij begon zonder een woord te zeggen op hem in te hakken”, vertelt een ooggetuige tegen New York Magazine.

Aanwezigen melden dat de schrijver na de aanval op het podium eerste hulp kreeg. Zijn toestand is onduidelijk. Volgens Kathy Hochul, Gouverneur van New York, is de schrijver nog in leven. De politie meldt dat hij in zijn nek is gestoken. Op beelden van Amerikaanse journalisten op sociale media is te zien hoe hij op een brancard naar een ambulancehelikopter wordt gebracht. De gespreksleider die Rushdie op het podium zou interviewen raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden. Op sociale media gaan foto’s rond waarop de arrestatie van de man te zien zou zijn.

Fatwa

Een ooggetuige vertelt aan The New York Times dat de paniek groot was in het publiek.

De in 1947 in India geboren Rushdie werd wereldberoemd door zijn romans Middernachtskinderen en De Duivelsverzen. Om dat laatste boek sprak de Iraanse leider imam Khomeini in 1989 een doodsfatwa uit over Rushdie, wegens het beledigen van profeet Mohammed. De fatwa, die tot op de dag van vandaag nog geldt, betekende dat Rushdie vogelvrij is verklaard en wereldwijd doelwit kan worden van extremistische moslims. Iran loofde een beloning van 3 miljoen dollar uit aan degene die Rushdie zou doden.

De schrijver dook tien jaar lang onder en wordt sindsdien zwaar beveiligd. Er is in het verleden ten minste een poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal