EK-goud teamsprinters op krappe baan

Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreijsen en Roy van den Berg juichen na de gewonnen finale. © ANP / ANP

München -

De baanwielrenners hebben de eerste Nederlandse medailles veroverd bij de ‘European Championships’ in München. In de finale van de teamsprint waren Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland sneller dan medefinalist Frankrijk. Dat was geen verrassing, want dit team won in de afgelopen jaren nagenoeg alles wat er te winnen is.

RedactieBron: De Telegraaf

Bij de vrouwen leverde de teamsprint Nederland geen goud maar zilver op. Het trio Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Shanne Braspennincx moest Duitsland voor eigen publiek voor laten gaan.

In tegenstelling tot de meeste grote toernooien vinden deze Europese kampioenschappen plaats op een korte piste, die 200 meter in plaats van 250 meter lang is. Mede daarom kozen Lavreysen en Hoogland ervoor niet op andere onderdelen uit te komen. Zij richten zich nu op het WK in oktober. De stad München heeft gewoonweg geen 250 meter lange wielerbaan en de organisatie van deze ‘European Championships’ liet daarom een baan bouwen in congrescentrum Messe München. Maar daar is geen ruime voor een normale baan en dus werd de ovaal 50 meter korter gemaakt. Daar zijn lang niet alle deelnemers blij mee, al is het alleen maar omdat zo’n korte baan meer risico’s met zich meebrengt.