Trump onderzocht voor schending Spionagewet

Politie bij het landgoed van Donald Trump in Florida. © ANP/Zuma Press

Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet.

Redactie

Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

Bij die doorzoeking werden documenten aangetroffen die als „topgeheim” waren gemarkeerd. Daarvan is het de bedoeling dat ze „alleen beschikbaar zijn in speciale overheidsfaciliteiten”. Het landgoed van een oud-president is dat uiteraard niet.

‘Geheim’

De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Trump in Florida documenten aangetroffen die als „topgeheim” waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

Van sommige documenten die als „topgeheim” gemarkeerd waren, is het de bedoeling dat ze „alleen beschikbaar zijn in speciale overheidsfaciliteiten”, aldus de krant. Het landgoed van een oud-president is dat uiteraard niet. In totaal namen de FBI-agenten ongeveer 20 dozen met documenten mee, waaronder mappen met foto’s en een handgeschreven notitie waarop Trump gratie verleent aan Roger Stone, een bondgenoot van de voormalige president. Ook zouden de documenten informatie bevatten over de Franse president Emmanuel Macron.

Het ministerie van Justitie heeft een rechter in Florida vrijdag gevraagd om het huiszoekingsbevel openbaar te maken, behoudens bezwaren van Trump. De 76-jarige oud-president heeft al laten weten dat hij vrijgave van het bevel niet zou blokkeren. Wel stelde hij dat hij het slachtoffer is van „ongekende politieke inzet van wetshandhaving” door „radicaal-linkse Democraten”.

Lees ook: Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

Het ministerie van Justitie wijst erop dat Trump en zijn advocaten een kopie van het huiszoekingsbevel hebben ontvangen, evenals een ontvangstbewijs van de in beslag genomen documenten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal