Mannen acht brengt aantal roeimedailles bij EK op vijf

Ymkje Clevering en Veronique Meester in actie op het EK. © ANP/HH

De Nederlandse mannen acht heeft bij de Europese kampioenschappen roeien in München het zilver gepakt. Dat was zeker gezien het raceverloop verrassend, want Oranje kende een mislukte start en moest als vijfde en laatste in de achtervolging.

Redactie

Met stuurvrouw Dieuwke Fetter roeiden Abe Wiersma, Niki van Sprang, Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Michiel Mantel, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker en Guus Mollee naar de tweede plaats achter Groot-Brittannië. Het brons was voor Italië.

Het betekende op de eerste finaledag op de roeibaan in München de vijfde medaille voor Nederland, dat vier keer zilver en een keer brons pakte.

Zilver voor Youssifou en De Jong in dubbeltwee

Laila Youssifou en Roos de Jong hebben Nederland zaterdag de vierde medaille bezorgd bij de Europese kampioenschappen roeien in München. Het Nederlandse duo pakte het zilver in de dubbeltwee achter het ongenaakbare Roemenië.

De olympisch kampioen was een klasse apart in een tijd van 7.14,85. Youssifou en De Jong gaven net geen 7 seconden toe op Ancuta Bodnar en Simona Radis. Italië eindigde als derde.

Vrouwen in dubbelvier veroveren zilver

De vrouwen in de dubbelvier hebben bij de Europese kampioenschappen roeien in München het zilver veroverd. De boot met een nieuwe jonge ploeg moest alleen Groot-Brittannië voorlaten.

Het verschil was groot. De Britse vrouwen zetten een tijd neer van 6.49,21. Bente Paulis, Nika Vos, Tessa Dullemans en Ilse Kolkman passeerden de finishlijn na 6 minuten en 52,52 seconden. Het brons ging naar Oekraïne.

Clevering en Meester pakken brons in twee zonder

Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben tijdens de Europese kampioenschappen het brons veroverd in de twee zonder.

Het Nederlandse duo begon sterk maar zag de roeisters van Roemenië (goud) en Groot-Brittannië (zilver) onderweg passeren. Het verschil tussen de Roemeense en de Britse vrouwen was een kleine 2 seconden. Nederland gaf meer dan vijf tellen toe.

Zilver voor roeiers op EK in vier zonder stuurman

De mannen vier zonder hebben bij de Europese kampioenschappen roeien in München het zilver veroverd. Ralf Rienks, Rik Rienks, Sander de Graaf en Ruben Knab kwamen uit op een tijd van 6.17,69. Alleen het Britse kwartet, de titelverdediger, was sneller: 6.15,43. Het brons was voor Roemenië dat een kleine 2 seconden toegaf op de Nederlandse boot.

De broers Rienks zijn zonen van tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks.

Vier zonder (medaille)

In de vier zonder slaagden Benthe Boonstra, Tinka Offereins, Hermijntje Drenth en Marloes Oldenburg er niet in een medaille te veroveren. In de laatste 500 meter vielen de Nederlandse vrouwen terug naar de vijfde plaats. Het verschil met Groot-Brittannië, dat in de strijd om de medailles Ierland en Roemenië achter zich hield, was iets meer dan 8 seconden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal