Brons voor De Zoete en Eefting bij EK baanwielrennen

 © ANP / ANP

Mylène de Zoete en Roy Eefting hebben bij de EK baanwielrennen in München beiden brons veroverd. De Zoete deed dat op de afvalkoers, Eefting op scratch.

Redactie

De Nederlandse ploeg staat na twee dagen met finales op de gelegenheidsbaan van slechts 200 meter op vijf medailles: één goud, één zilver en drie keer brons.

De 23-jarige De Zoete viel als voorlaatste af in de wedstrijd die geruime tijd stillag na een zware valpartij, met wereldkampioene Letizia Paternoster als voornaamste slachtoffer. De 23-jarige Italiaanse ging op de korte wielerbaan in München in het gedrang als eerste onderuit. Het leidde tot een massale valpartij. Paternoster werd minutenlang op de baan behandeld door medisch personeel en vervolgens per brancard afgevoerd.

Na een lange onderbreking ging de afvalkoers verder. Nadat De Zoete was afgevallen, streden Lotte Kopecky en Pfeiffer Georgi om de Europese titel. De Belgische Kopecky pakte het goud, de Britse moest genoegen nemen met zilver.

Eefting

Eefting (32) werd in eerste instantie als vierde geklasseerd op scratch, het onderdeel waarop de renners in totaal 15 kilometer moesten afleggen. De jury zette de Nederlander na lang beraad uiteindelijk toch op de derde plaats neer. De Portugees Iúri Leitão pakte net als in 2020 de Europese titel. Hij nam twee rondes voorsprong en hield dat vast. De Duitser Moritz Malcharek eindigde als tweede, voor Eefting.

Lees ook: Steenbergen pakt met estafettezwemsters EK-brons op 4x100 vrij

De teamsprinters Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland pakten vrijdag goud, de Nederlandse vrouwen moesten op dit onderdeel genoegen nemen met zilver. Vincent Hoppezak won brons op de puntenkoers.