COA: ruim 200 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Bij Ter Apel was het de afgelopen tijd zo druk is dat er zelfs mensen in de buitenlucht moesten slapen. © ANP

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten naar schatting zeker 200 tot 250 asielzoekers komende nacht buiten slapen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Redactie

Zaterdag is wel geprobeerd mensen elders onder te brengen, maar dat is niet gelukt. Mogelijk wordt de groep nog groter als er zich zaterdagavond nog meer mensen in Ter Apel melden. Een woordvoerster noemde de situatie eerder op de dag „zeer zorgelijk.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag sliepen er ongeveer veertig mensen buiten. Volgens het COA kozen ze daar zelf voor omdat asielzoekers daar soms de voorkeur aan geven.

Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

Gestokte doorstroom

De gevolgen van de gestokte doorstroom van asielzoekers laten zich al maanden het hevigst zien in het Groningse aanmeldcentrum. Dat zit al tijden overvol, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Lees ook: Plan kabinet: pas gezinshereniging als migrant ook huis heeft

Het aantal statushouders dat versneld vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt, zo bleek deze week uit cijfers die het ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal