Weeronline: ‘Warmste 14 augustus sinds start metingen in 1901’

 © ANP / Rob Engelaar

De Bilt -

De temperatuur in De Bilt is tegen het middaguur richting de 29 graden gekropen. Het is daarmee officieel de warmste 14 augustus sinds de metingen in 1901 begonnen, meldt Weeronline. Het vorige record voor deze datum, in 1973, stond op 28,7 graden.

Bron: De Telegraaf

Landelijk is het nog warmer. In het Brabantse Woensdrecht is het zondag 30,5 graden. Bij een temperatuur boven de 32,5 graden sneuvelt ook het datum-warmterecord over alle weerstations. „Deze datum was een vreemde eend in de bijt sinds de metingen in De Bilt begonnen. Het was de enige dag in de eerste helft van augustus met een record-maximumtemperatuur beneden 30 graden. De verwachting is dat het vandaag uiteindelijk ruim 30 graden wordt”, meldt meteoroloog Rico Schröder.

Zaterdag kwam het in De Bilt ook tot een record: alweer het derde datum-warmterecord voor De Bilt in 2022. Eerder kwam het op 1 januari en op 22 maart tot een officieel warmterecord. Het record van deze zondag is dan ook nummer vier van 2022.

Records

Warmterecords komen een stuk vaker voor dan kouderecords, aldus Schröder. „Gemiddeld telt een jaar negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord zoals deze zondag is op zichzelf niet toe te schrijven aan de klimaatverandering, de verhouding één op negen echter wel. Mocht er geen opwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.”

Goed nieuws voor wie het allemaal te heet wordt. Komende dagen lijkt het iets minder warm te gaan worden. Schröder: „De hittegolf houdt nog wel aan, maar zonder tropische temperaturen in De Bilt. Records zijn dan uit zicht.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal