Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren

Door de lage waterstanden is het lastig om diesel en steenkool te vervoeren. © ANP

Amsterdam -

Door zeer lage waterstanden in rivieren is het lastig om brandstoffen als diesel en steenkool te vervoeren. Gas is dan een interessant alternatief. Dat drijft de gasprijs verder op.

ANP

Het waterpeil in de Rijn blijft deze week bij een ondiep meetpunt ten westen van Frankfurt waarschijnlijk een paar dagen op het kritieke niveau van dertig centimeter staan, is gebleken uit data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen. De rivier is de belangrijkste van West-Europa voor het vervoeren van brandstof en andere industriële goederen.

Gas besparen

Door de lage waterstanden is gas een interessant alternatief. Dat terwijl Europese overheden juist proberen om gas te besparen, om komende winter tekorten te voorkomen. De nieuwe vraag heeft er nog niet toe geleid dat de aangelegde voorraden zijn teruggelopen. Duitsland behaalde een van zijn doelstellingen op dit gebied zelfs twee weken eerder dan gepland. Het importeren van vloeibaar gemaakt aardgas verloopt goed, wat er ook voor zorgt dat de prijsstijgingen beperkt blijven.

Lees ook: Van 2.000 naar 5.000 euro voor een energiecontract. Iedereen gaat het voelen

207 euro

De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg maandagochtend met 0,4 procent, tot ongeveer 207 euro per megawattuur. De prijs is weer flink gestegen sinds Rusland eind vorige maand aankondigde dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn gehalveerd zou worden tot twintig procent van het normale volume. Daardoor kwam de prijs toen voor het eerst sinds maart weer boven de 190 euro per megawattuur uit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal