Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

 © ANP

Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties.

RedactieBron: ANP

„We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren”, zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

Agractie wil, net als andere boerenorganisaties, dat het stikstofbeleid van het kabinet van tafel gaat. Het kabinet wil de landbouw dwingen om de uitstoot van stikstof tot 2030 te halveren. Dit zou kunnen betekenen dat de veestapel flink kleiner moet worden. „Zolang het fundament onder dit beleid overeind blijft staan, moeten we hier de aandacht op blijven vestigen. Mensen, de strijd is nog niet gewonnen. Hou vol, geef niet op. Samen staan we sterk en we houden het oog op de bal. Als we nu niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door en wordt het voortgezet. Dat is iets wat we niet willen”, zegt Luiten tegen zijn achterban.

Bij eerdere protestacties hebben boeren onder meer snelwegen en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Lees ook: Tweede ronde voor Remkes’ gesprekken: na boeren spreekt bemiddelaar met milieuclubs, banken en bedrijfsleven

De Vuelta a España, een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld, begint eind deze week in Utrecht. Bij de tweede etappe zaterdag wil Agractie tussen Woudenberg en Scherpenzeel in de weilanden langs het parcours staan, in de hoop dat de regie het protest aan kijkers in andere landen laat zien. De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, is daar niet tegen, zolang de wielerkaravaan ongehinderd langs kan rijden.

Farmers Defence Force schort zijn „harde acties” voorlopig juist op „uit blijk van goede wil” naar het kabinet, zei voorman Mark van den Oever vorige week.

Wegvervoerders herhalen: boerenblokkade snelwegen onacceptabel

Wegvervoerders herhalen hun eerdere oproep aan boeren om geen wegen te blokkeren. „Ze ondervinden veel vertraging en lijden daardoor schade”, zegt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in reactie op een oproep van boerenbeweging Agractie om drukke plekken te gaan blokkeren.

„TLN heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt de blokkades van (snel)wegen volstrekt onacceptabel. Door de blokkades zijn beroepsgoederenvervoerders niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren. De branchevereniging roept demonstranten dan ook op om onmiddellijk te stoppen met het barricaderen van de Nederlandse wegen”, aldus TLN.

Evofenedex, de ondernemersvereniging voor de handel en logistiek, wilde nog niet reageren op de nieuwe oproep, omdat er nog te weinig duidelijk is over de daadwerkelijke acties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal