Openbaar Ministerie vervolgt agente voor incident met waterkanon rellen Eindhoven: ‘Niet proportioneel’

Ter illustratie, de rellen in Eindhoven op 24 januari. © ANP / GINOPRESS

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een politieagente voor het verwonden van een vrouw tijdens de zogeheten coronarellen op 24 januari vorig jaar in Eindhoven. De agente spoot met een waterkanon een vrouw omver, die daardoor flink letsel opliep. Volgens het OM is het optreden van de agente „niet proportioneel” geweest. Justitie beschuldigt de agente van mishandeling.

Redactie

Bij de rellen in Eindhoven ging het er op de bewuste dag gewelddadig aan toe, onder meer op het 18 Septemberplein en bij het station Eindhoven Centraal. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, richtten vernielingen aan en plunderden winkels.

De betrokken vrouw was volgens het OM „zonder aanwijsbare reden” op het 18 Septemberplein, samen met haar vriend. Vanaf het dak van een fietsenstalling filmde ze het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein op kwam, klom ze van het dak af. Daarna werden haar vriend en zij geraakt door een waterstraal. De vriend gooide daarop een kettingslot in de richting van de waterwerper, aldus het OM. Daarna spoot de waterwerper de vrouw vanaf korte afstand omver. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van de stalling. Beelden van het incident gingen viraal op social media. De vrouw deed aangifte van poging tot doodslag.

Niet om op individuen te richten

Uit het daaropvolgende onderzoek door de Rijksrecherche is volgens het OM gebleken dat het optreden van de politie niet strookt met de geldende instructie. Een waterwerper is bedoeld om bij rellen samenscholende mensenmassa’s te verstoren, niet om op individuen te richten. De betrokken agente wilde de man tegenhouden, maar daarvoor had een andere, minder ingrijpende manier gekozen kunnen worden, oordeelt het OM.

Lees ook: Waarom was juist Roermond vorig jaar twee keer het toneel van avondklokrellen?

Politiebond geïrriteerd over vervolging waterkanonagent

Politiebond ACP is ‘geïrriteerd’ nu het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de agente te vervolgen, schrijft Omroep Brabant. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. „Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden.”

„Het kwam als donderslag bij heldere hemel”, vertelt Groeneweg over het nieuws dat maandag naar buiten kwam. Volgens het OM was het optreden van de agente op 24 januari 2021 buitenproportioneel. Die conclusie zal de ACP-voorzitter niet direct ontkennen. „Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt”, geeft de voorzitter toe. Toch denkt hij niet dat vervolging de juiste oplossing is. „Dit is een totaal verkeerd signaal.”

Zo zou het besluit desastreus zijn voor de beeldvorming rond de politie, meent Groeneweg: „Agenten worden toch al steeds vaker de kop van Jut voor beleid vanuit de overheid. Of het nu gaat om coronabeperkingen, zoals bij de rellen in Eindhoven vorig jaar, of recent met het stikstofbeleid. Politiemensen gaan ‘s ochtends echt niet van huis om iemand te verwonden, in tegenstelling tot die mensen tegen wie ze moeten optreden, trouwens.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal