Van der Wal: ‘Biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak’

Stikstofminister Christianne van der Wal. © ANP

Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis.

Redactie

„Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit”, zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

Boeren moeten een omslag maken, beaamt Hank Bartelink van Stichting LandschappenNL, een van de organisaties die aan tafel aanschoof. „De stikstofcrisis laat zien dat de landbouw al jaren op een dood spoor zit. De huidige landbouw is eindig en we moeten naar andere vormen kijken.” Ook voor boeren is het van belang dat de natuur weer op orde komt, benadrukt hij. „We staan dus niet lijnrecht tegenover elkaar. De boeren hebben ook baat bij een goede natuur.”

‘Niet morrelen’

„Ga niet morrelen aan de stikstofdoelen”, benadrukt Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten. Hij denkt dat het ook voor boeren fijn zou zijn als zij nu eindelijk weten waar ze aan toe zijn. „Dit beleid zorgt voor onzekerheid, bij boeren, en ook bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen. Bovendien kan de natuur het niet hebben. Ecosystemen staan op omvallen.”

Wams zegt dat hij bezorgd op weg ging naar het provinciehuis in Den Bosch. „De stikstofdoelen zijn al vastgesteld. Toch was het nodig om ‘zonder taboes’ dit gesprek te voeren met boeren, bemiddelaar Remkes en het kabinet. Dat maakte ons onrustig.” Uiteindelijk zegt hij dat hij wel gerustgesteld uit het gesprek kwam.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal