Succesvol IBE in Heerlen kijkt al uit naar 2024 als breakdance olympisch wordt

 © Luc Lodder

Heerlen -

Een bonte verzameling hiphoppers en breakdancers zorgde dit weekend voor een prettige sfeer in Heerlen. Met een Kazachse en Japanse winnaar en ook Team China, dat al uitkijkt naar 2024 als breakdance olympisch wordt. „Dat zal volgend jaar in Heerlen meer zichtbaar zijn.”

Benti Banach

Tussen alle wijde kleding, dreadlocks en andere buitenissige uitdossingen loopt opeens een team in trainingspakken met ‘Team China’ op de rug. Onder begeleiding van twee professionele coaches. Een nieuw gezicht op The Notorious IBE in Heerlen. „Dat zullen we volgend jaar meer terugzien”, verwacht Tyrone van der Meer van de IBE-organisatie. „Ik denk dat meer sportfederaties ons volgend jaar zullen uitkiezen als evenement voor breakdancers om ervaring op te doen.”

Want in 2024 in Parijs is breakdance voor het eerst een olympische sport. Voor het succesvolle Heerlense evenement is het zaak de balans te vinden tussen de traditionele sfeer van verbondenheid en verbroedering en het competitieve element. Van der Meer vindt het geweldig als IBE plaats kan bieden aan een olympische sport en tegelijkertijd het podium blijft reserveren voor nieuwe onderdelen als waacking – een discostijl uit Los Angeles die vooral populair is in de LHBTI-gemeenschap – en dancehall. Daarnaast zal IBE de verdieping blijven zoeken met workshops, een paneldiscussie en een filmprogramma.

Russen

Op voorhand waren Russen en Wit-Russen welkom, maar uitgesloten van deelname aan de competitie. Of er uiteindelijk deelnemers uit die landen in Heerlen waren, weet Van der Meer niet. „We hebben dit jaar helemaal niet de nadruk gelegd op de afkomst. Voorheen zetten we daar altijd heel erg op in en op kondigden we mensen aan met ‘all the way from… China’ of ‘Australia’, omdat het mooi is als er zo veel landen zijn vertegenwoordigd. Maar als dat politiek geladen wordt, doen we het niet. We komen tenslotte bij elkaar om hiphop te vieren.”

Ondanks de verbroedering op het festival zijn er afgelopen zondagavond enerverende battles uitgevochten op het podium van het Parkstad Limburg Theater. Bij de mannen versloeg Amir uit Kazachstan de Braziliaanse Allef. De damesfinale was een onderonsje tussen de Japanse zusjes Ayumi en Narumi, van wie de eerste won.

Onderdak

Van der Meer vindt het ook mooi hoe de vele honderden deelnemers op een creatieve manier onderdak hebben gevonden in de regio. „Een groot deel van de gasten zat bij Van der Valk of SnowWorld. Maar Heerlen heeft weinig hotelcapaciteit. Dus mensen waren inventief en kwamen terecht bij Airbnb, een gastgezin in Nuth of een camper op een parkeerplaats. Daarom hebben veel minder mensen dan vroeger gebruikgemaakt van de sleepover in de sporthal.”

Lees ook: Subtropisch Heerlen decor van breakdancers die muts tegen kaalheid bij 33 graden toch maar afzetten

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal