Kernenergiebedrijf Bill Gates haalt 750 miljoen dollar op voor bouw kleinschalige reactoren

Bill Gates. © ANP /HH

Het door Bill Gates opgerichte TerraPower heeft 750 miljoen dollar (omgerekend ruim 736 miljoen euro) aan investeringen opgehaald voor de ontwikkeling van kleinschalige kernreactoren. Die moeten een goedkoper alternatief zijn voor dure conventionele reactoren.

Redactie

TerraPower ontwikkelt kleine kernreactoren die in fabrieken worden vervaardigd en vervolgens uitgeleverd. Daarmee wil het bedrijf kosten besparen. Ook worden daarmee vertragingen bij de bouw van reactoren ter plaatse vermeden. Naar verwachting wordt de eerste installatie in 2028 in gebruik genomen.

De roep om kleine modulaire kernreactoren wordt wereldwijd steeds groter. Steeds meer landen zien in kernenergie een alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarmee is kernenergie een belangrijk hulpmiddel bij het aanpakken van klimaatverandering. Maar de kosten van conventionele bestaande kerncentrales zijn erg hoog.

Een van de grootste investeringen is afkomstig van het Zuid-Koreaanse industriële conglomeraat SK Group. Dat bedrijf investeerde 250 miljoen dollar. De investeerder denkt dat tegen 2050 meer dan de helft van alle kernreactoren zal bestaan uit kleinschalige reactoren.

Lees ook: We weten al vijftig jaar dat we de aarde leegroven en al vijftig jaar wordt het ontkend: we smelten de gletsjers, gaaf toch?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal