Hittegolf naar verwachting woensdag voorbij

 © Getty Images

Het einde van de huidige hittegolf is in zicht. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelt dat er woensdag een einde komt aan de reeks warme dagen.

Redactie

Volgens de laatste verwachting komt de temperatuur dan in De Bilt niet boven de 25 graden uit, waarmee niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden voor een hittegolf, legt een woordvoerster uit.

Zaterdag was er voor het eerst in twee jaar tijd officieel een hittegolf in Nederland. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen achtereen minimaal 25 graden zijn, waarvan drie dagen 30 graden of meer. Woensdag wordt het in De Bilt naar verwachting 23,2 graden. „Maar het is nog een voorspelling. Het kan net een tiende boven de 25 graden uitkomen en dan loopt de definitie van een hittegolf nog door”, aldus de KNMI-woordvoerster.

Benauwd

Dinsdag voorspelt het KNMI dat het in De Bilt nog 26,7 graden wordt, maar daarna daalt de temperatuur verder. Zondag wordt het naar verwachting nog maar 20,2 graden. Hoewel dat een stuk minder heet is dan het afgelopen weekend, is het wel heel erg benauwd, merkt de woordvoerster op. „Qua vermoeidheid is het een stuk heftiger dan de afgelopen dagen.”

Of het Nationaal Hitteplan, dat woensdag 10 augustus door het RIVM in overleg met onder meer het KNMI werd geactiveerd, vanaf woensdag ook niet meer in werking is, weet de woordvoerster van het weerinstituut niet. Zij verwacht dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hier dinsdag over beslist. Het RIVM was maandagavond niet bereikbaar.

Lees ook: Godzijdank, het regent! Elke druppel wordt nu gekoesterd in het land dat kampioen klaagzangen is

Kijk hier voor de actuele weersverwachting voor Limburg