COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

 © ANP / ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Redactie

Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

De woordvoerster zei dat het maandag aan het eind van de middag nog erg druk was bij het aanmeldcentrum en dat een aantal mensen naar de crisisnoodopvang in Stadskanaal is overgebracht.

Crowdfundingsactie

Een groep ondernemers uit de provincie Groningen heeft maandagavond zo’n tweehonderd tentjes uitgedeeld bij het aanmeldcentrum. Initiatiefnemer Willem Straat legt uit daarmee een signaal te willen afgeven: „Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken.” Het geld voor de tentjes werd sinds halverwege juli opgehaald via een crowdfundingsactie. „Daarmee hebben we 12.500 euro opgehaald en daarna is de crowdfunding gestopt. We hebben voldoende geld om nog een keer een uitdeelactie te organiseren.”

Het gaat om pop-uptentjes. „Die gooi je in de lucht en ze staan”, legt Straat uit. „En je kunt ze weer opvouwen en meenemen als een soort handtas.” De tentjes mogen de vluchtelingen houden. De initiatiefnemers hebben er wel een briefje bij gedaan met de vraag aan wie de tent niet meer nodig heeft, om hem door te geven aan een ander.

Straat zegt dat het Rode Kruis, net als eerder, aan de Groningse ondernemers heeft laten weten niet achter de inzet van tentjes te staan omdat die geen structurele oplossing bieden. Straat erkent dat „dit niet dé oplossing is, maar wel een tijdelijke”. De initiatiefnemers hopen dat de instanties gaan werken aan een andere oplossing. „Maar met die dreigende lucht hier boven Ter Apel is het toch fijn zonder weersinvloeden en met wat privacy de nacht door te komen.” Hij zegt goed contact te hebben met het Rode Kruis, dat ook een veiligheidsrisico zag in het gebruik van de tenten. „Ik kan me niet voorstellen dat je wel goed zicht hebt in het donker als iedereen verspreid over het terrein ligt. Nu hoef je alleen de tentjes in de gaten te houden en niet het hele gebied.”

In de nacht van zondag op maandag sliepen eveneens ongeveer 150 mensen buiten bij het aanmeldcentrum. Van zaterdag op zondag brachten 200 tot 250 asielzoekers de nacht buiten de poorten door.

Huizenmarkt

Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Lees ook: Limburg moet nog eens 450 extra crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers creëren

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal