Onbekend stofje in Maaswater onschuldig, overleg over hervatten inname voor maken drinkwater

 © John Peters

Roermond -

Het onbekende stofje dat de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) vorige maand in het Maaswater aantrof, blijkt onschuldig. WML wil daarom de inname van Maaswater voor het maken van drinkwater hervatten.

Peter Heesen

Dat heeft WML maandagavond bekendgemaakt. De waterleidingmaatschappij is op 12 juli gestopt met de inname van Maaswater omdat ze het niet vertrouwde. Onduidelijk was of het onbekende stofje gevaarlijk was voor de volksgezondheid. Uit voorzorg stapte WML in Noord- en Midden-Limburg over op de winning van diep grondwater. In Zuid-Limburg is dat al standaard het geval.

Onderzoek in diverse laboratoria heeft uitgewezen dat het om een natuurlijke stof gaat, neophytadiene genoemd. Het wordt door planten en algen aangemaakt. De omstandigheden waren de afgelopen tijd ideaal voor de aanmaak van de stof: warm, veel zonlicht, veel stilstaand water door een gebrekkige afvoer.

Hervatting drinkwaterproductie

Via de normale zuivering voor drinkwater in Heel wordt de natuurlijke stof uit het Maaswater verwijderd. Bovendien vindt natuurlijke afbraak van de stof plaats. Met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport wordt overlegd over de hervatting van de drinkwaterproductie uit Maaswater.

WML houdt zijn klanten op de hoogte wanneer ze weer kraanwater krijgen dat met Maaswater is gemaakt. Dat water is zachter dan diep grondwater en leidt niet tot kalkaanslag.

Lees ook: De Maas als zwemparadijs ondanks geruchten over ‘ziekmakende stof’: ‘We zullen wel niet kopje-onder gaan’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal