Roermond wordt silat-hoofdstad van Europa, ook het EK komt naar de bisschopsstad

Roermondenaar Rob Brandt. © eigen foto

Vanuit de hele wereld kwamen beoefenaars van de silat, een vechtsport met als bakermat Zuidoost-Azië beoefenaars onlangs naar Maleisië om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen pencak silat in Kuala Lumpur en Melaka. Een van de aanwezigen was Rob Brandt.

Redactie

De Roermondenaar was uitgenodigd in de hoedanigheid als president van de Europese Silat Melayu Federatie en de Nederlandse Silat Melayu Federatie om een presentatie te geven omtrent de ontwikkelingen van pencak silat in het algemeen en silat melayu in het bijzonder in Europa en met name in Nederland.

Roermond staat bekend om haar waterrecreatie en natuurlijk de Designer Outlet, dat jaarlijks veel bezoekers trekt. Minder bekend is het feit dat de vechtsport en verdedigingskunst pencak silat / silat in de stad hoogtij viert. Sterker nog, recent werd bekendgemaakt dat het hoofdkantoor van de Europese Silat Melayu Federatie wordt gevestigd in de bisschopsstad. „Roermond wordt de hoofdstad van pencak silat en silat in Europa, dat mag je best bijzonder noemen”, aldus Rob Brandt.

Promoten

De Roermondenaar is al jaren actief binnen deze verdedigingskunst, die haar roots heeft liggen in Maleisië, Singapore, Indonesië en Brunei. In Nederland zijn ruim 90 pencak silat-scholen, waarvan 90 procent uit Indonesië en Nederland komt. Slechts 10 procent heeft haar bronnen vanuit Maleisië. Brandt heeft zich ten doel gesteld om de silat melayu te promoten en verspreiden over Europa en met name in Nederland.

Herkozen

Als president van de Europese Silat Melayu Federatie heeft Brandt als taak de silat melayu in Europa te verenigen. „In het najaar komt er een bijeenkomst op de Maleisische ambassade in Brussel, met alle vertegenwoordigers silat melayu in Europa en de Nationale Silat Federatie Pesaka om een nauwe samenwerking te bespreken en te bezegelen met een Memorandum of Understanding”, zegt de Roermondenaar, die tevens is herkozen als voorzitter van de Nederlandse Silat Melayu Federatie.

Borstpantsers

De commissie sportzaken en het bestuur hebben gekeken hoe een 100 procent jurysport meetbaar en dus betrouwbaarder gemaakt kan worden. Brandt: „De Nederlandse Silat Melayu Federatie heeft drie jaar geleden contact gezocht met het Technasium van het ROERcollege Schöndeln en heeft naar de mogelijkheden gekeken, met als resultaat een werkend borstpantsers waarbij trappen en stoten worden geregistreerd op het scorebord. Er is nu ook contact met de TU Eindhoven om het verder uit te ontwikkelen, maar de eerste stappen voor een nieuw systeem zijn gestart in Roermond”.

Sinds 2019 is pencak silat voor Indonesië en silat voor Maleisië opgenomen door Unesco als cultureel erfgoed. De reis naar Maleisië heeft voor Brandt veel opgeleverd, stelt hij. „Als president van de ESMF prijs ik me bijzonder gelukkig omdat de ESMF met één deelnemer op het hoogste podium acteerde op de traditionele artistieke wedstrijdvorm seni asli. In de categorie male solo ongewapend behaalde Audran le Guillou de gouden medaille op dit onderdeel.”

Studie

Verder heeft Brandt een bijeenkomst bijgewoond op de universiteit UiTM, die een PhD (hoogste academische graad, red.) gaan lanceren op het gebied van krijgskunsten. Hij wordt daarmee de eerste Nederlander die deze studie gaat volgen.

Last but not least, zijn Silat Academy Nederland heeft een stijl silat melayu keris lok 9 die erkend is door de Istana (Paleis). Brand heeft een onderhoud gehad met Dato Sri Wan Wahid die voor de sultan van Pahang werkt. Roermond is verkozen tot silat melayu-centrum in Europa. Van hieruit wordt Europa bestuurd en worden er internationale trainingen en seminars gecoördineerd en gegeven. Alle evenementen zullen hybride worden gegeven, zodat ze ook online gegeven worden. Onder Brandts leiding heeft de Nederlandse Silat Melayu Federatie diverse mooie resultaten bereikt.

Niet alleen het hoofdkantoor, ook de Europese Silat Melayu Kampioenschappen komen naar Roermond. „De precieze datum is nog niet bekend”, aldus Rob Brandt. „Maar we richten ons op 2025. Eerst komen er nog verkennende gesprekken met de gemeente Roermond en de ambassades van Maleisië, Singapore en Indonesië. Het sponsorbeleid is reeds klaar, Roermond is klaar om als centrum van silat melayu Europa te fungeren.”