Vraag naar zelfstandige flexwerkers ‘ontploft’: gewild in bouw en zorg, maar ook bij overheid

 © ANP/HH

Maastricht -

De vraag naar professionals is volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) in een jaar tijd volledig ‘ontploft’.

Connie de Jonge

Detacheringsbedrijven zagen de omzet in het tweede kwartaal, vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar, groeien met liefst 20 procent per werkdag. De telefoon staat ondanks de stijgende tarieven die professionals vragen permanent roodgloeiend.

Vooral gespecialiseerde detacheringsbedrijven doen volgens de VvDN goede zaken. Niet alleen de vraag naar personeel in de bouw, de zorg en de it blijft groot, ook de overheid en bedrijven moeten met een kaarsje naar personeelsmedewerkers zoeken. Sinds corona staan in veel organisaties grote hr-projecten op stapel, bijvoorbeeld de permanente invoering van hybride werken of het opnieuw invullen van de mobiliteit. Het zijn klussen waarvoor werkgevers graag zelfstandige flexwerkers inschakelen.

Vast contract

Professionals stellen wel steeds meer financiële eisen voor ze een contract tekenen, merken de detacheerders een tikje zuur. Zij moeten personeel voor hogere bedragen ‘inkopen’. Gecombineerd met de toename van de wervingskosten leidt dat tot hogere tarieven van de detacheerders. Jongeren die net van de universiteit komen vinden een vaste baan minder interessant. Veel detacheerders hebben daarom speciale Talent Management Teams in het leven geroepen om deze jongeren vast te houden.

Lees ook: Flexwerk wordt duurder, dus de tomaat in de winkel ook

Andere professionals zijn soms wel gevoelig voor een vast dienstverband. Maar bedrijven hebben zoveel mensen nodig dat ze niet snel genoeg van dat soort contracten kunnen aanbieden. Toch zei ruim 20 procent van de gedetacheerden het afgelopen kwartaal ‘ja’ tegen zo’n aanbod. De prijzen die gedetacheerden vragen namen alleen al in het afgelopen kwartaal met 7 procent toe.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal