Audioboswandeling door Odapark laat horen ‘hoeveel mensen en boom met elkaar gemeen hebben’

Luisteren naar verhalen over mensen en bomen. © Odapark

Venray -

Een luisterroute over bomen en mensen. Die kan van 24 augustus tot 23 oktober worden gelopen in het Odapark in Venray.

Marcel van Lier

Geworteld luidt de titel van de audioboswandeling die door audiokunstenaar Els Huver van de Kopsalon is ontwikkeld. Deelnemers lopen met koptelefoon op door het Odapark en aangrenzend bosgebied het Vlakwater, en luisteren onderweg naar verhalen over de bomen én persoonlijke verhalen van mensen uit Venray. „Het zijn verrassende, herkenbare en ontroerende verhalen waaruit blijkt hoeveel mens en boom met elkaar gemeen hebben”, zegt Huver.

Volgens Els Huver sluit de geluidswandeling aan bij deze tijd waarin de natuur onder druk staat en klimaatproblemen om gedragsverandering vragen. „Omdat de mens eerder bereid is iets voor een ander te betekenen wanneer hij zichzelf in de ander herkent, willen we het publiek laten ervaren dat het zich ook aan de natuur kan spiegelen.”

Ontmoeting

Daarnaast biedt Geworteld het publiek een onverwachte ‘ontmoeting’ met mensen uit Venray. Volgens Huver is dat nodig: „De wereld verandert en sociale verbanden staan onder druk met als risico dat we van elkaar verwijderd raken. Om dat te voorkomen moeten we de ander erkennen voor wat hij is: de boom als levend wezen en een ander mens als onze gelijke. Het begint met luisteren.”

De Kopsalon wil met verhalende audioproducties ruimte maken voor een open blik op de thema’s van deze tijd en richt zich daarbij op een breed publiek. Els Huver is de drijvende kracht. Vorig jaar realiseerde ze een audioboswandeling in Heerlen als onderdeel van theaterfestival Cultura Nova. In het Odapark werken acteur Rufus Hegeman en geluidskunstenaar Mike Kramer mee aan het project. De eindmix is van Arno Peeters.

Wandelen kan van woensdag tot zondag tussen 13.30 en 17.00 uur. Deelname kost 10 euro. Kaartverkoop via www.odapark.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal