Nyrstar legt tijdelijk productie zinksmelterij Budel stil om hoge energiekosten

 © De Limburger

Budel -

De van oorsprong Belgische metalenproducent Nyrstar legt tijdelijk zijn zinksmelterij in Budel stil vanwege de hoge energiekosten.

ANP

De Nederlandse fabriek, die al sinds eind vorig jaar om dezelfde reden niet op volle capaciteit draait, wordt in een soort slaapstand gezet die normaal gebruikt wordt voor onderhoudswerkzaamheden.

Ontslagen vallen er niet door de beslissing. Het personeel, zo’n 430 mensen, krijgt andere taken zoals onderhoud van de installaties. Ook zullen medewerkers opleidingen gaan volgen. Hoe lang de sluiting duurt, kan Nyrstar nog niet zeggen. De situatie wordt volgens het bedrijf „voortdurend geëvalueerd”.

Lees ook: Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren

Zinkprijs schiet omhoog

De zinksmelterij in Budel is een van de grootste in Europa en kan maximaal 315.000 ton per jaar produceren. Op de Britse metalenbeurs schoot de prijs van zink met 5,7 procent omhoog.

Nyrstar houdt andere fabrieken in het Belgische Balen en het Franse Aubry voorlopig gewoon open. Die fabrieken produceren ook al sinds eind vorig jaar minder dan ze kunnen, en passen hun productie regelmatig aan de veranderende prijzen aan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal