Excursie naar Lüsekamp in Roermond laat deelnemers onder meer stilstaan bij bunkers en monument Tweede Wereldoorlog

 © ING Image

Roermond -

Landschapsvereniging De Kringloop organiseert zondag 28 augustus van 9.00 tot 12.00 uur een excursie naar natuurgebied de Lüsekamp in Roermond.

Wandelaars komen in het bosrijke gebied dat gedomineerd wordt door naaldbomen en wilde zwijnen herbergt, onder meer loopgraven, een tankgracht en bunkers tegen die dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast krijgen ze een hardstenen monument ter nagedachtenis aan veertien doodgeschoten personen te zien.

De twaalf Nederlandse onderdanen, één Duitser en Frans de Pool werden tijdens de kerstdagen van december 1944 door een standgericht onder leiding van majoor Ulrich Matthaeas ter dood veroordeeld door de kogel. Zij moesten op 26 en 27 december 1944 in een bouwland hun eigen graf graven met schop en pikhouweel, want de grond was bevroren. Na dit zware werk werden ze ter plekke vanaf twee meter afstand geëxecuteerd.

Lees ook: Renée (95) overleefde drie concentratiekampen: ‘Ik kan het me soms niet voorstellen, is dit echt gebeurd?’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal