Excursie door Landgoed Exaten en Haelens beekdal, ooit één gebied voordat de snelweg tussen Weert en Roermond werd aangelegd

 © Het Limburgs Landschap.

Horn -

Het Limburgs Landschap organiseert zondag 4 september vanaf 10.00 uur een publieksexcursie door Landgoed Exaten en het Haelens beekdal.

Voor de aanleg van de weg van Weert naar Roermond vormde dit één geheel met de Beegderheide. De bossen met lanen, de meanderende beek en de historische boerderijen vormen het decor van deze publieksexcursie.

Vorige eeuw

De Haelense beek slingert nu ook weer door het beekdal. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de beek recht getrokken om zo ten behoeve van de landbouw het water sneller af te kunnen voeren. Rond de eeuwwisseling kreeg de beek weer haar oorspronkelijke loop terug en kon zo vrij gaan meanderen. De beek heeft weer vrij spel op de ruige beekdalgraslanden. Op de overgang naar de hogere gronden liggen historische boerderijen als de Stockxhof, het Exatenhof, akkercomplexen, lanen met de beuk, de Amerikaanse eik en naald- en eikenbossen. Er zal gestart worden met een kort bezoek aan kasteel Exaten, gebouwd in 1329.

De excursie start op de parkeerplaats aan de Baexemerweg 2 in Horn en zal ongeveer twee uur duren. Aanmelden is verplicht via www.limburgs-landschap.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal