Gemeente wijst bezwaar ’t Raodhoes over subsidie af

’t Raodhoes in Blerick had willen investeren, maar moet opgepot geld alsnog teruggeven.  © Google Street View

BLERICK -

’t Raodhoes mag een opgepot bedrag bedoeld voor een investering in het luchtbehandelingssysteem niet houden. Het gemeenschapshuis had bezwaar aangetekend tegen de terugvordering van een deel van de subsidie.

Bas Nollé

De overkoepelende stichting van ’t Raodhoes had over 2018 een bedrag overgehouden waarmee ze de luchtbehandeling had willen verbeteren. Het gaat om een bedrag van ongeveer 30.000 euro, zegt directeur Hay Wilders. Het gemeenschapshuis had de gemeente als pandeigenaar om goedkeuring voor die investering gevraagd, maar volgens Wilders bleef die uit. „De gemeente had te maken met personele wisselingen en daardoor hoorden we niks. Er is ook vier jaar achterstand met het vaststellen van de subsidies en daarom zeggen ze nu: dan hadden jullie het maar moeten uitgeven.”

Dat deed ’t Raodhoes niet en dus wordt het geld dat over is, gedeeltelijk verrekend met de subsidie over 2019, die ook recent pas definitief is vastgesteld.

Lees ook: Onderzoek gemeenschapshuizen: waarom krijgt ’t Raodhoes zoveel geld?

Wilders zegt dat het hem niet gaat om de luchtbehandeling, maar dat hij het symbolisch had gevonden als de gemeente na zo’n lange tijd het bezwaar gegrond zou verklaren. „Wij vroegen ons af: kan dit zomaar?”

Excuses

Het antwoord is: ja. In het besluit op het bezwaar zegt de gemeente dat er weliswaar termijnen gelden, maar dat die overschreden mogen worden. Afgezien daarvan zou niet terugvorderen een precedent scheppen, zegt de gemeente verder. Het stadsbestuur heeft voor de late afhandeling van de subsidies wel excuses aangeboden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal