Extreemrechts festival België verboden

Een tent op het terrein tijdens de ‘IJzerwake’ in Ieper afgelopen jaar. Deze keer gaat het evenement niet door. © ANP / BELGA

Een extreemrechts festival in het Belgische Ieper mag niet doorgaan. Sommige acts op Frontnacht, onder meer de Nederlander Flatlander, hebben volgens het stadsbestuur banden met neonazi’s.

Redactie

Frontnacht zou zaterdagavond 27 augustus plaatsvinden. Het is bedoeld als opwarmertje voor de zogeheten IJzerwake van de dag erna. De jaarlijkse bijeenkomst van uiterst rechtse Vlaams-nationalisten heeft moeite de volgende generatie op de been te brengen.

Ieper, bekend als gedenkplaats voor de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, stond onder grote druk om het festival te verbieden. De sociaaldemocraten in het stadsbestuur dreigden op te stappen.

Ook inlichtingendiensten van omringende landen hadden volgens Belgische media hun zorgen uitgesproken over Frontnacht. Naast Flatlander telde de line-up onder meer de Italiaanse punkrockband Bronson en het Vlaamse Storm & Drang.

De organisatoren van de IJzerwake schermen met een rechtszaak om de gemaakte kosten voor het festival op Ieper te verhalen, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Lees ook: Twee Nederlandse motorrijders raken gewond bij ongeval in Belgische Eisden

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal