Onrustig bij azc Ter Apel: ‘Weer gevechten uitgebroken’

Asielzoekers bij de overvolle opvang in de Groningse plaats waar zondag gevechten uitbraken. © ANP

Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel slapen er naar verwachting weer mensen buiten in de nacht van dinsdag op woensdag, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De N366 bij het azc is dinsdagavond afgesloten voor verkeer omdat het onrustig is rond het centrum.

Redactie

Volgens RTV Noord zijn er aan het begin van de avond opnieuw gevechten uitgebroken tussen de wachtende asielzoekers. De politie is massaal ter plaatse gekomen.

Dinsdagavond verblijven ongeveer driehonderd mensen op het grasveld bij het centrum. Maar mogelijk kan een deel van hen nog ondergebracht worden op een andere locatie. Daarom is het nog niet duidelijk hoeveel mensen er precies in de buitenlucht moeten slapen.

Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten overnachten. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Servicepunt

Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis voor de ingang van het aanmeldcentrum gaat woensdagochtend weer open, meldt een woordvoerster van de hulporganisatie. Het Rode Kruis sloot het servicepunt nadat er zondag bij het aanmeldcentrum in Ter Apel gevechten waren uitgebroken.

„Veiligheid is belangrijk”, aldus een woordvoerster van het Rode Kruis over de sluiting. Daarom hebben medewerkers nu een extra training gekregen, „zodat ze beter weten hoe ze moeten reageren mocht zo’n situatie zich opnieuw voordoen.” Ook is het servicepunt nog gesloten om hulpverleners even wat ademruimte te geven na zondag.

In hoeverre mensen van het Rode Kruis de vechtpartij bij Ter Apel dit weekend hebben meegekregen, weet de woordvoerster niet. Wel zijn er „spullen kwijtgeraakt” van de hulporganisatie.

Bij het humanitair servicepunt in Ter Apel kunnen asielzoekers die voor de deuren van het aanmeldcentrum wachten terecht voor eerste hulp en informatie. Per dag komen er 155 hulpverzoeken binnen bij het servicepunt, aldus de woordvoerster. „We zijn blij dat we weer open kunnen.”

Uitgedeelde tenten dinsdagavond weggehaald bij Ter Apel

De tweehonderd tentjes die een groep ondernemers maandagavond heeft uitgedeeld aan vluchtelingen in Ter Apel, moeten daar dinsdagavond weer weg. De politie is samen met handhaving en de gemeente Westerwolde aanwezig „om de tentjes te verwijderen van het terrein, omdat we de veiligheid voor iedereen zo niet kunnen garanderen”, aldus een gemeentewoordvoerster.

In overleg met de veiligheidsregio heeft de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, hiertoe besloten. De woordvoerster zegt dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. „We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt”, zegt zij. „We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker.”

Na een crowdfundingsactie hadden lokale ondernemers 12.500 euro ingezameld. Daarvan werden opgooitentjes gekocht die maandagavond werden uitgedeeld aan de asielzoekers voor wie in het centrum geen plek was. Initiatiefnemer Willem Straat legde uit daarmee een signaal te willen afgeven: „Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken.”

Lees ook: Opnieuw toename incidenten in Limburgse azc’s, terwijl landelijk het aantal meldingen afneemt