BKR ziet forse stijging ondernemers met betalingsproblemen

 © Getty Images

Tiel
ANP

Het aantal ondernemers met een betalingsachterstand is eind vorig jaar met 20 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder.

Het gaat om ondernemers die bij BKR geregistreerd staan met zowel een zakelijk als een consumptief krediet.

Volgens Stichting BKR nam het aantal ondernemers met zowel een zakelijke lening als een consumptief krediet in één jaar toe van ruim 73.000 tot bijna 98.000. Dat betekent een stijging van 35 procent.

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van BKR, wijst erop dat zakelijke kredieten niet gereguleerd worden in Nederland. Zo hebben kredietverstrekkers die zich alleen bezighouden met zakelijke leningen niet de verplichting om kredieten te registreren. „De vraag die rijst is hoeveel betalingsachterstanden op een consumptief krediet worden afgelost door het aangaan van een zakelijk krediet. Zo wordt het ene gat met het andere gedicht”, aldus Van den Bosch.

Hij stelt dat BKR een belangrijke rol heeft in het tegengaan van schulden en overkreditering. „Maar zonder volledig overzicht blijft het op het gebied van zakelijke kredieten een blinde vlek.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal