Excursie door Sarsven, De Banen en de Kwegt

Een blauwe reiger. © Het Limburgs Landschap.

Nederweert -

Het Limburgs Landschap organiseert op zondag 28 augustus vanaf 10.00 uur een publieksexcursie door de natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt.

Dit zijn aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets heeft het de status van Natura 2000 waaronder de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europa worden gerekend.

Topnatuur

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en kijkhutten waardoor het gebied goed te overzien is. Reigers, zowel de grote zilverreiger als de blauwe reiger (foto), zullen tijdens de gratis wandeltocht zeker gezien gaan worden.

Steentijd

De omgeving van Sarsven en de Banen heeft echter nog meer bijzonderheden. Het is een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jagers en/of verzamelaars van zo’n 13.000 jaar geleden.

De excursie start vanaf de parkeerplaats van Dagcamping de Houtsberg aan de Banendijk 2a in Nederweert-Eind. De excursie zal circa tweeënhalf uur duren. Aanmelden voor deze excursie is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender. Stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal