Banken ondersteunen ‘noodzakelijke transitie’ duurzame landbouw

Bemiddelaar Johan Remkes na afloop van een overleg met over het stikstofbeleid met onder meer de banken.  © ANP

Amsterdam -

Banken ondersteunen „de noodzakelijke transitie naar duurzame land- en tuinbouw”, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na afloop van een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

ANP

„In het gesprek hebben banken het commitment getoond om hieraan als financier en kennispartner bij te dragen. Een transitie naar duurzame land- en tuinbouw is cruciaal vanuit ecologisch, klimatologisch en economisch perspectief”, stelt de bankenkoepel.

Volgens de NVB „moeten de CO2- en stikstofuitstoot worden verlaagd en moeten de biodiversiteit en de water- en bodemkwaliteit worden verbeterd”. Ook is er volgens de banken meer aandacht nodig voor dierenwelzijn. „De transitie die hiervoor nodig is, is op kleine schaal al ingezet en vraagt nu van alle ketenpartners een serieuze versnelling.”

Perspectief

De omschakeling naar duurzame land- en tuinbouw vraagt de komende jaren „andere bedrijfsmodellen”. Om de transitie te versnellen, brengen banken de komende tijd in kaart welke aspecten en omstandigheden voor agrariërs „een perspectief bieden op financiering voor omschakeling naar duurzame land- en tuinbouw”, stelt de NVB.

„Met deze aanpak komen naar verwachting ook knelpunten naar boven, waarover wij graag inhoudelijk het gesprek aangaan met overheid en overige ketenpartijen”, vervolgt de koepelorganisatie. Vooral in de overgangsperiode naar duurzamere bedrijfsmodellen „kan het inkomen van agrarische ondernemers onder druk komen te staan”, aldus de NVB.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal