Kasteel Montfort decor voor openluchtopera ‘Der Freischütz’

Het kasteel in Montfort vormt het decor voor ‘Der Freischütz’.  © kasteel montfort

Montfort -

Kasteel Montfort is zaterdagavond 3 september het decor voor een openluchtopera. Het gaat hierbij om een moderne bewerking van ‘Der Freischütz’ van componist Carl Maria von Weber, uitgevoerd door vijf internationale solisten en topzangers uit eigen regio, een koor, professioneel orkest en de plaatselijke schutterij Sint Urbanus.

Redactie

De opera Der Freischütz dateert uit het begin van de 19de eeuw en is voor deze uitvoering bewerkt door jazz-componist Jesse Passenier.

Het verhaal is als volgt: het geluk zit jager Max niet mee. Op de vooravond van een belangrijke schietwedstrijd, waar hij met zijn proefschot de hand van zijn geliefde Agathe moet winnen, besluit Max daarom het lot een handje te helpen. Daarvoor daalt hij af in de Wolfskloof, waar Samiel (alias de duivel) voor hem zeven ‘vrijkogels’ giet, die nooit hun doel missen. De volgende ochtend verbruikt Max tijdens de jacht al zes van deze kogels om zijn kunsten te laten zien. Voor het beslissende schot tijdens de wedstrijd ligt de zevende in zijn geweer. Wat hij echter niet weet, is dat de duivel deze laatste kogel kan laten gaan waar hij wil…

Der Freischütz wordt deze zomer op vier bijzondere openluchtlocaties in Limburg uitgevoerd, waarvan kasteel Montfort de meest noordelijke is. De eeuwenoude kasteelmuren vormen het decor voor deze bijzondere productie, waarin de hoofdrollen gezongen en gespeeld worden door Pascal Pittie (Max), Thomas Bonni (Kaspar), Fenna Ograjensek (Agathe), Bibi Ortjens (Ännchen) en Ger Koopmans (Samiel, alias de duivel). Dirigent Enrico Delamboye geeft leiding aan het orkest en projectkoor, terwijl ook schutterij Sint Urbanus uit Montfort acte de présence geeft in deze schuttersopera. De regie is in handen van Sybrand van der Werf. De openluchtopera is een productie van Opera Compact en Het Productiehuis Valkenburg.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. De voorstelling start om 20.30 uur, bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Entreekaarten kosten 25 euro per persoon. Online te koop: www.ticketkantoor.nl/shop/freischutz.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal