Riante uitgangspositie AZ voor plaatsing Conference League, FC Twente heeft nog hoop

Dani de Wit viert de 1-0. © ANP/HH

AZ heeft in de heenwedstrijd van het play-off tweeluik om plaatsing voor de Conference League in eigen huis ruim weten te winnen van Gil Vicente. Ondanks een fors veldoverwicht, een vroege goal van Dani de Wit en meerdere uitgespeelde kansen kwam de échte doelpuntenproductie pas laat op gang: 4-0.

Redactie

AZ had zich ingesteld op een stug spelend Gil Vicente, maar stond al binnen een half uur op voorsprong via een prachtige kopbal van Dani de Wit. De score had richting rust al verder kunnen worden uitgebouwd, maar wonder boven wonder bleef het bij 1-0.

Opluchting

Na rust stapelden de Alkmaarders de ene wervelende aanval op de andere, maar het uitspelen van bij vlagen niet te missen kansen bleek een uitdaging van jewelste. Zo had met name Vangelis Pavlidis 2-0 moeten maken, maar hij miste van dichtbij jammerlijk. De 2-0 viel vervolgens alsnog via zomeraankoop Mayckel Lahdo, die met zo’n beetje zijn eerste balcontact voor veel opluchting zorgde in het stadion.

Daarmee was het hek dan ook direct van de dam, want Pavlidis nam revanche op zijn eigen misser door enkele minuten voor tijd de uitgangspositie van zijn ploeg nog wat rianter te maken: 3-0. Daarmee was het feest nog niet voorbij, want op aangeven van Yukinari Sugawara wist Mees de Wit de return vlak voor tijd nagenoeg tot formaliteit te maken.

De terugwedstrijd is volgende week donderdag in Portugal.

FC Twente onderuit

FC Twente mag nog hoop koesteren om de groepsfase van de Conference League te bereiken. In Florence ging de club uit Enschede in de eerste ontmoeting met 2-1 onderuit tegen Fiorentina.

Michel Vlap zit Sofyan Amrabat op de huid. © Pro Shots

González zette de Italiaanse club al na twee minuten op voorsprong, waarna Cabral na ruim een half uur de score verdubbelde (2-0). Dankzij de treffer van Cerný verschafte FC Twente zich alsnog perspectief voor verlenging van het Europese avontuur.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

2022-08-16 - Komt Dat Schot Afl 02. © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal