CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig

Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA „niet heilig.” „Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig”, zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

Redactie

Daarmee lijkt het CDA te breken met de afspraak die hierover is vastgelegd in het regeerakkoord dat de christendemocraten sloten met VVD, D66 en ChristenUnie. Hoekstra wijst in de krant echter op het moeizame proces dat gaande is rond de stikstofdoelen. „We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig.”

De CDA’er pleit echter voor meer tijd om die reductie te halen, al benadrukt hij dat zijn partij de problemen niet wil doorschuiven naar volgende generaties. „Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten heel veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niks.”

Niet zwichten

Hoekstra zegt tegen het AD hiermee niet te zwichten voor de druk van de boeren die de afgelopen weken op harde wijze actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. „Integendeel: zo zetten we een positieve stap naar voren. Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijke boterham voor onze boeren.”

LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

„Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet” in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel.

Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben „niet heilig” noemde.

LTO noemt het ook „mooi” dat CDA-leider Hoekstra natuurherstel centraal stelt, „in plaats van kdw”, oftewel de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan.

Volgende stap

De landbouworganisatie benadrukt wel dat Hoekstra als partijleider spreekt, niet namens het kabinet. „Dit is geen uitspraak van het kabinet. We gaan pas de volgende stap zetten bij een handreiking van het kabinet. Tot die tijd wachten we af”, zegt de woordvoerder.

Volgens LTO moet Hoekstra nu „om tafel met zijn coalitiepartners om tot een standpunt vanuit het kabinet te komen”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal