Acht jaar na verdwijning: 43 vermiste Mexicaanse studenten doodverklaard: ‘Ontvoerd door politieagenten’

 © ANP / EPA

De 43 studenten die in 2014 verdwenen in de Mexicaanse staat Guerrero zijn officieel doodverklaard. Tijdens een persconferentie zei de Mexicaanse onderminister voor Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat alles wijst „op deze trieste realiteit.”

Redactie

De nabestaanden van de verdwenen studenten zijn volgens Encinas ingelicht tijdens een „moeilijke en pijnlijke bijeenkomst”, waar ook de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador bij aanwezig was. Volgens Encinas worden de verdwijningen nog wel verder onderzocht.

Ontvoerd door politieagenten

De studenten, leraren in opleiding, verdwenen op 26 september 2014 uit de stad Iguala. Vermoedelijk werden ze ontvoerd door politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie. Leden daarvan zeiden later de studenten te hebben vermoord en hun lichamen te hebben verbrand. Ook tegen meerdere militairen werden arrestatiebevelen uitgevaardigd, omdat zij mogelijk betrokken waren bij de verdwijningen.

De Mexicaanse regering heeft voorheen altijd gezegd door te zoeken naar de vermiste studenten, ervan uitgaande dat ze nog in leven waren. De stoffelijke resten van de meeste slachtoffers zijn nooit gevonden.

De verdwijningszaak veroorzaakte grootschalige protesten in Mexico. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land, waar elk jaar tienduizenden mensen omkomen door geweld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal