Oekraïners gaan Onafhankelijkheidsdag dag vieren op markt in Sittard

Sittard -

Op de markt in Sittard vindt woensdag 24 augustus vanaf 20.00 uur een bijeenkomst plaats waar Oekraïense vluchtelingen en andere betrokkenen de Onafhankelijkheidsdag vieren.

Oekraïne riep in 1991 haar onafhankelijkheid uit, toen in de Sovjet-Unie een staatsgreep van conservatieve krachten was mislukt. De bevolking sprak zich op 1 december dat jaar via een referendum uit voor onafhankelijkheid.

Stoppen oorlog

Er zal tijdens deze bijeenkomst tevens een duidelijk signaal worden gegeven waar men uitspreekt de oorlog in Oekraïne te stoppen. Bezoekers worden opgeroepen om in blauwgele kleding of eventueel met een in deze kleuren geschminkt gezicht, de Oekraïense vlag of tekstborden naar de markt te komen.

De organisatie van deze bijeenkomst heeft ook vlak voordat de eerste Oekraïense vluchtelingen naar Sittard-Geleen kwamen een vredesmars op de markt in Geleen en het We Want Peace-concert in het Toon Hermans Theater in Sittard gerealiseerd.

Lees ook: Bezwaren binnenvaart tegen riviercruiseschip voor Oekraïners in haven Maasbracht

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal