Hypotheekrente dubbel zo hard omhoog als omlaag

Een huis kopen is door de gestegen rente een stuk duurder dan vorig jaar © ANP / Peter Hilz

De hypotheekrentes hebben de weg omlaag weer gevonden. Maar geldverstrekkers zijn een stuk langzamer met het verlagen van de rentetarieven, dan zij waren met het verhogen, meldt adviesketen De Hypotheekshop.

Marlou Visser

Sinds juni daalt de kapitaalrente op de financiële markten weer, omdat er onder beleggers angst is voor een recessie. Maar waar de hypotheekrentes de afgelopen maanden vlot de marktrente omhoog volgden, gaat het nu veel minder snel.

Onder de 4 procent

Na drie weken begonnen de eerste geldverstrekkers begin juli voorzichtig met het verlagen van hun tarieven. De laatste vier weken gaat dat iets sneller. Over het algemeen gaat er 0,05 tot 0,20 procentpunt per keer vanaf. Bijna alle rentes liggen nu gemiddeld weer onder de 4 procent, behalve die voor een rentevaste periode van dertig jaar.

De hypotheekadviesketen deed onderzoek naar alle renteverhogingen en -verlagingen sinds 2008 voor vijf, tien en twintig jaar vast met NHG en ontdekte dat stijgingen gemiddeld twee keer zo hard gaan als dalingen. Financiers reageren vrij direct op renteverhogingen, vooral voor langere perioden als twintig en dertig jaar vast.

Seizoenseffect

Er is ook een seizoenseffect voor hypotheekrente, blijkt uit de analyse. Begin april dalen de rentes wat voor Open Huizen Dag, half juni stijgen ze weer zodat geldverstrekkers de hypotheekaanvragen kunnen verwerken voor de zomervakantie, om begin augustus weer te dalen als het naseizoen start. Medio november lopen ze weer op om het jaar rustig te kunnen afsluiten.

Lees ook: Kans op koopwoning voor alleenstaande Jan Modaal erg klein, maar in Limburg nog het grootst

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal