Cameratoezicht en preventief fouilleren na onrust bij azc Ter Apel

 © ANP/HH

Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel wordt aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort. De bedoeling ervan is dat de politie meer ruimte krijgt om haar werk te doen, zoals het preventief fouilleren van mensen en verscherpt cameratoezicht te houden. Het is al vele maanden overvol bij het centrum.

Redactie

De maatregel wordt genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, de politie en de veiligheidsregio. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden. De laatste weken is het erg druk bij de poort van het aanmeldcentrum. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten er driehonderd mensen buiten slapen, het hoogste aantal tot nu toe.

Verslechterd

De Veiligheidsregio Groningen heeft meermaals een bijstandsverzoek gedaan, maar de opvang van asielzoekers in andere delen van het land biedt geen soelaas. De situatie bij het aanmeldcentrum is de laatste tijd eerder verslechterd dan verbeterd, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat het Rode Kruis onlangs een humanitair servicepunt in het aanmeldcentrum sloot wegens uitgebroken vechtpartijen noemt hij „een veeg teken.”

De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, licht het besluit om 16.00 uur toe in een persmoment in Groningen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal