Kernreactor in Tihange uitgevallen

De kerncentrale in het Belgische Tihange.  © ANP

Een van de reactoren van de kerncentrale in het Belgische Tihange is stilgevallen. Het gaat om Tihange 2, ook wel bekend als een van de ‘scheurtjesreactoren’ van België.

Redactie Bron: ANP

Over de reactor op leeftijd zijn sinds jaar en dag grote zorgen in België, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Tihange 2 vertoont al jaren haarscheurtjes in de stalen wand van het reactorvat en ligt geregeld stil. Zou het ooit misgaan met de reactor, dan lopen 5 miljoen mensen in een straal van 75 kilometer gevaar.

Onderzoek

„Tihange 2 is automatisch gestopt ten gevolge van een uitgevoerde test”, laat uitbater Engie Electrabel weten. Er wordt nu eerst onderzoek gedaan. Het is onduidelijk wanneer de reactor weer gaat draaien.

De reactor wordt begin volgend jaar definitief stilgelegd. België is onlangs tot inkeer gekomen en wil toch door met kernenergie, maar houdt wel vast aan de sluiting van oudere reactoren als Tihange 2.

Lees ook: Jongste kernreactor in Tihange blijft tien jaar langer open

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal